Coucke investeert in Ekopak

De investeringsmaatschappij Alychlo van ondernemer Marc Coucke koopt een belang van 49 procent in Ekopak, een bedrijf uit Tielt dat gespecialiseerd is in waterbesparing en recyclage bij bedrijven.

‘Ik heb een half jaar geleden gezegd dat we geen nieuwe participaties meer zouden nemen omdat we voldoende om handen hebben met de bestaande, maar voor dit bedrijf maken we graag een uitzondering’, verklaarde Marc Coucke op een persconferentie.

Alychlo, de holding waarmee Coucke investeert na de verkoop van Omega Pharma, verwerft bijna de helft van Ekopak. ‘Ekopak is door Pieter Loose met lef, visie en buikgevoel uitgebouwd tot een sterk merk’, zegt Coucke. Hij rekent erop dat de investering de groei en de internationalisering van het bedrijf kan versnellen.

Loose, een burgerlijk ingenieur die het bedrijf van zijn schoonvader overnam, helpt bedrijven water te besparen, te hergebruiken en te recycleren. Het gaat van het zuiveren van afvalwater op de bedrijfssite tot het gebruiken van water uit nabijgelegen rivieren. Ekopak ontwikkelt een heel concept en bouwt en onderhoudt de installaties.

Groei

‘De voorbije jaren groeide het bedrijf met 40 procent per jaar’, zegt Loose. Ekopak mikt dit jaar op een omzet van 12 miljoen euro en telt 25 werknemers.

‘Dat lijkt misschien nog klein, maar het is hard aan het groeien. Er zijn veel contracten met recurrente inkomsten’, zegt Coucke. ‘Het bedrijf moet geen klanten zoeken, die bellen zelf om te vragen wanneer Ekopak kan beginnen.’ Maar om dat potentieel te ontginnen is kapitaal nodig.

(Bron: https://www.tijd.be/ondernemen/durfkapitaal/coucke-investeert-in-waterbedrijf-ekopak/10160672.html, foto: ©David Adriaen)